Markkinoinnin ja myynnin automaatio

Myyntityö on kokenut viime vuosien saatossa ison muutoksen. Perinteinen myynti on jäämässä historiaan, kun alaa valtaa aivan uudenlainen tapa tehdä myyntityötä. Siinä missä aikaisempina vuosikymmeninä perinteinen myyntimies on kiertänyt eri yrityksiä tai kuluttajia ja kaupannut tuotteita, voidaan nykyisin monia tehtäviä hoitaa automaattisesti. Nykyiset tekoälyavusteiset järjestelmät avustavat myyntityötä ja niiden avulla voidaan päästä ennennäkemättömiin tuloksiin. Millaisia järjestelmiä myyntityössä nykyisin sitten käytetään ja millaisia ominaisuuksia niistä löytyy? Jos kiinnostuit aiheesta tai myyntityö on muuten lähellä sydäntäsi, niin lue tästä artikkelista lisää.

Miten myynnin ja markkinoinnin automaatio toimii?

Nykyisin automaatiolla hoidetaan tyypillisesti myyntipolun alkupäätä. Sen avulla asiakkaalle voidaan kertoa tuotteista ja saada asiakas esimerkiksi menemään yrityksen nettisivuille etsimään lisää tietoa. Tyypillinen kuvio on esimerkiksi seuraavanlainen. Potentiaaliselle asiakkaalle lähetetään uutiskirje, jossa on jotain mielenkiintoisia artikkeleita sekä linkki yrityksen sivuille lisätietojen saamiseksi. Asiakas klikkaa uutiskirjeen auki ja klikkaa linkistä yrityksen sivuille. Sen jälkeen hän lukee sieltä muutamia artikkeleita ja lataa ehkä jonkin yrityksen tarjoaman oppaan tai tuotelehden. Kaikki tämä voidaan tallentaa markkinoinnin automaation järjestelmillä. Jälki jää kaikesta, mitä potentiaalinen asiakas teki ja jos asiakas esimerkiksi päätyy lataamaan jonkin yrityksen tarjoaman oppaan, on myyjällä jo paljon paremmat lähtöasetelmat, kun hän ottaa asiakkaaseen yhteyttä. Tiedetään, että asiakas tuli nettisivuille uutiskirjeen linkin kautta ja tiedetään, mitä hän on siellä katsellut ja mitä dokumentteja hän on ladannut. Näin ollen ollaan jo varsin hyvin perillä potentiaalisen asiakkaan tarpeista, kun otetaan häneen ensimmäisen kerran yhteyttä. Myyjän on helppo lähteä soittamaan potentiaaliselle asiakkaalle, kun hän voi aloittaa keskustelun niistä aiheista, jotka asiakasta ovat kiinnostaneet.

Samoin myyntityötä voidaan hoitaa tästä eteenpäin automaation avulla. Esimerkiksi monella myyjällä saattaa olla useita myyntejä meneillään, eikä hän välttämättä muista, että missä meni milloinkin deadline ja milloin piti keneenkin olla yhteydessä. Järjestelmä saadaan automaattisesti muistuttamaan myyjää tärkeistä päivistä ja toimista, mutta myös hoitamaan monia toistuvia tehtäviä täysin itsenäisesti. Tämä vähentää ja helpottaa huomattavasti myyjän työtä ja hän pystyy yleensä hoitamaan useampia myyntejä kuin ilman avustavia järjestelmiä.